tarihinde yayınlandı

Bademcik İltihabı – Bademcik İltihabının Belirtileri

Bademcik İltihabıBademcik İltihabının Belirtileri

Bademcik İltihabı       Bademciklerimiz dilimizin arka tarafında boğazımızın her iki tarafında bulunan bağışıklık sistemimizin düzenli işlemesinde rol oynayan organlarımızdır. Vücudumuza dışarıdan gelen ve vücudumuza bir şekilde yerleşen bakteri ve mikropları tutarak onlarla savaşmaya yardımcı olan lenfosit hücrelerini üretirler.

Lenfositler direk kendileri mikropların ölmesinde yardımcı ya da yardımcı olabilecek maddeler üretirler. Vücudumuza yerleşen birçok virüs ve bakteriler, bazen bademciler ne kadar savaşsa da buna rağmen bu mikroplar tamamen yok olmaz ve çoğalıp iltihaplanmaya yol açarlar.

Bademciklerde büyümeye,  bazı durumlarda bademcikler üzerinde iltihap birikmesine sebebiyet verirler. İşte bu duruma bademcik iltihabı denir.  Özellikle çocuklarda sık sık görülen bademcik iltihaplanması en çok 5 ile 15 yaş arası çocuklarda ve ilkbahar ve kış mevsimlerinde görülür. 2 yaşından küçük çocuklarda ve 50 yaşından büyük yetişkinlerde  bademcik iltihabına rastlanmaz. Bu iltihaplanma burun akması,tükürük ve boğazdan gelen vücut sıvılarıyla, yakın temas yoluyla, solunumla hava yoluyla geçen damlalar yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir.

Bademcik iltihabının belirtileri şunlardır:

* Bademciklerin büyümesi şişmesi ve sarımsı iltihap oluşması,
* Boğaz ağrısı,
* Baş ağrısı,
* Kulak ağrısı,
* Yutkunmada zorluk ve ağrı,
* İştahsızlık,
* Ateş, üşüme ve titreme
* Halsizlik,
* Boyundaki lenf bezlerinde ağrı,
* Kötü ağız kokusu başlıca belirtilerdir.

Bademcik iltihabında şiddet mikrobun kuvvetine ve kişinin direncine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Çocuklarda ise ayrıca:

  • Kusma ve mide bulantısı,
  • Karın ağrısı da görülebilir.