tarihinde yayınlandı

Kadınlarda Fizyolojik (Doğal) Akıntılar – Kadınlarda Fizyolojik (Doğal) Akıntının Nedenleri

Kadınlarda Fizyolojik (Doğal) Akıntılar – Kadınlarda Fizyolojik (Doğal) Akıntının Nedenleri

Kadınlarda Fizyolojik AkıntıKadınların kadın doğum uzmanlarına başvurma sebeplerinden en yaygın olanı vajinal akıntılardır. Evli veya bekar olan kadınlarımızın hiç olmasa yılda bir veya iki kez karşılaştıkları yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen akıntıların sebepleri epeyce fazladır. Özellikle genç kızlarda ergenlik dönemlerinde görülen ve daha çok menopoz dönemine girmiş olan kadınlarda görülen akıntılar doğal (fizyolojik), iltihapsız akıntı olarak adlandırılır. Herhangi bir sebebe bağlı olan ve enfeksiyon sonucu ortaya çıkan akıntılar fizyolojik olmayan akıntılardır.

 FİZYOLOJİK(DOĞAL) AKINTILAR

Fizyolojik akıntılar, hiçbir nedene bağlı olmadan kendiliğinden meydana gelen doğal akıntılardır. Bu akıntılar genellikle kokusuz ve şeffaftır.Çoğu zaman cinsel ilişki sırasında yanma ve kaşınma ve ağrı gibi sorunlar oluşturmaz. Yalnızca bu akıntıların olumsuz bir yönü diyebileceğimiz devamlılık süresinin 1-2 yıl gibi uzun bir süreyi kapsamasıdır.

Bazı zamanlarda bu akıntıların durumu biraz değişebilir. Özellikle kadınların yumurtlama dönemlerinde biraz daha şiddetli olabilir ve daha da sıvılaşabilir. Hatta çoğu zaman kadınlar iç çamaşırlarının aşırı ıslaklığından endişeli ve şikayetçidir. Kadınların yumurtlama dönemlerinde bu sıvının değişik bir hal alması bu bölgeden spermin rahatlıkla geçip yumurtaya ulaşımını sağlaması içindir.

Adet dönemine giren kadınlarımızın vajinasında koku hissedilebilir ve bugüne kadar gelen akıntının rengi biraz da olsa koyulaşabilir. Bunun nedeni ise; adet görmeye sebep olan hormonların yarattığı etkidir.

Bu tür akıntılarda eğer zaman içerisinde gözle görülür bir artış olursa, yapısında değişiklik meydana gelirse ve enfeksiyondan şüpheleniliyorsa eğer vajinal bir muayene gerekebilir. O zaman hiç beklemeden bir doktora başvurulmalıdır.