tarihinde yayınlandı

İyi Bir “BLOG” Yazmak

sevilen bir blog için

Bloglar artık günlük hayatımızın bir parçası ve çoğu  zaman haberleri, gelişmeleri ve yorumları bloglardan takip ediyoruz. Yeri geliyor o bloglarda yorum yaparak tartışmalarada giriyoruz. Peki ama başarılı bir blog oluşturmak, tanınan bir blog yazarı olmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüyolarımıza kulak verin…

HEDEFİNİZİ İYİ BELİRLEYİN
SayılarBlogunuzun amacı nedir? Bu soruya net bir cevap bulun. Sadece makyaj ve moda konusunda yayın yapan bir blog mu yazmak istiyorsunuz? Yada video oyunları hakkında haber ve yorumların yer aldığı bir blogunuz mu olsun istiyorsunuz? ilgilendiğiniz herhangi bir konuda blog oluşturabilirsiniz ama “her şeyden biraz” formülüyle yola çıkmadan önce tekrar düşünün. Dev medya kuruluşları bile “her şeyden biraz” bloglarına içerik üretirken zorlanıyorlar. O yüzden, bir konuya odaklanın ve o konuda herkesin aklına kazınan blog olmayı hedefleyin.

TARZINIZI BELİRLEYİN
Sayılar rakamlarRuh halinize göre bir öyle, bir böyle metinler yazdığınız bir blog sayfası, okurlarınızı rahatsız edecektir. Blog‘unuzun bir yayın politikası ve bir dili olsun. Alaycı, mizahi, ciddi, öfkeli, kızgın, sakin … Birini seçin ama hep o tarzda yazmaya özen gösterin. Bu sayede, blogunuz okurun aklında daha kolay yer edecektir .

GÖRSELLER ÇOK ÖNEMLİ
Sayılar rakamlarYazılarınızda bol bol görsel kullanmaya özen gösterin. Görselsiz bir yazı, pişmemiş yemek gibidir. Onu masada yemek bekleyen insanlara servis edemeyeceğiniz gibi görselsiz makalelerinizi de blogunuzda yayınlamamaya özen gösterin. Görsellerinizi olabildiğince yüksek çözünürlüklü seçmeye çalışın ve blog sütununuz dar bile olsa, fotoğraflara üstüne basıldığında büyüyecek şekilde ayarlama yapmayı unutmayın. Örneğin, bir makyaj veya moda blogu yazıyorsanız, yüksek çözünürlüklü kıyafet görselleri, yazıyı okuyan takipçilerinizin fotoğrafları da detaylıca incelemesine izin verecektir. Okurlarınız kıyafet görsellerini ince ince, detaylıca, yakınlaştırarak incelemek, kıyafetin dokusunu, kumaşını hissetmek isteyeceklerdir.

VİDEO VE MÜZİK
Sayılar rakamlarDijital çağda yaşarken okurlarınıza neden kağıt üzerinden metin okuyormuş muamelesi yapıyorsunuz ki? Yazdığınız yazıya, okurlarınıza huzur verecek veya yazının ruhuna uyacak küçük bir müzik eklemek sizin elinizde. Ya da detaylıca anlattığınız bir olayı bir de video ile göstermek için bir video koymak, blogunuzu en sevilenler listesinde en yukarılara taşıyacaktır.

POLEMİKTEN KAÇININ
Sayılar rakamlarYazılarınız ilgi topladıkça ve okur sayınız yükseldikçe yorumların sayısı gibi saldırgan okurların sayısı da artacaktır. Yazılarınızın altına yapılan yorumlarda, beğenilerini vurgulayanlar kadar sert eleştiriler yapanlar da olacaktır. Fakat siz hiç bir şekilde okurlarınızla münakaşaya girmemelisiniz. Eğer yorumlarda sizi rahatsız eden hakaret, küfür gibi detaylar varsa bu yorumları silerek ama saygılı eleştirilere dokunmadan ve kimseyle kavga etmeden blogunuzda yazılarınızı yayınlamaya devam etmelisiniz. Okurlarınızla tartışamaya başladığınız anda, diğer okurlar da sizi antipatik bulmaya başlayacak ve blogunuzdan kaçacaklardır .

İyi bir blog için

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

PageRank Zaferi

ÇPage rankok sevgili ve değerli muhterem zerkaya.com okuyucuları ve takipçileri… Çok uzun zamandır beklediğimiz ve kesinlikle hakettiğimizi düşündüğümüz Google PageRank derecemiz sonunda yükseldi. zerkaya.com artık PR:1 olarak hayatına devam edecek. İnşallah en kısa zamanda bir puan daha artması dileğiyle…

Vaybe bundan tam 9 ay önce yağmurlu bir gecede karar vermiştim hayatımı birleştireceğim bir sanal dünya arıyordum kendime ve “derme-çatma” başladığım webmasterlik hayatıma yavaş yavaş düzen verdim ve  işte değerli dostlar bu günlere böyle geldim…

Darısı PageRank‘sız kardeşlerimizin başına 🙂

Tebrik ve Kutlamaları Kabul ediyorum…

zerkaya pagerankPagerank Türkçe dilinde karşılığı tam olarak olmayan Google’da web sitelerin güvenirliliğini ve sitelerin birbirleriyle orantılı olarak önemlerini yani kısaca popüleritelerini tespit etmek için kullanılan terim olarak hayatımıza girdi. PageRank Google’ın site sıralamasında kullandığı algoritma sonucu websitenize verdiği değeri gösteren birpuanlama sistemidir.

Google kendisi her ne kadar güncel veriler ile çalışsa da her aramada bu verileri kullanması sorun oluşturacağı için bu basitleştirilmiş değeri geliştirip bunu kullanmaya başlamıştır.

  Websiteler, Google aramalarında öncelikli olarak PageRank değerlendirme puanları göz önünde bulundurularak sıralanırlar.

tarihinde yayınlandı 4 Yorum

Google Algoritmasındaki Değişiklikler

Google Algoritmasındaki Değişiklikler

google algoritmaHalk arasında  Google  amca olarak bilinenen dünyanın en gelişmiş arama motoru, internet dünyasındaki modaya uygun ve internet kullanıcılarının alışkanlıklarına göre algoritmasını süreklü değiştirir.

Yeni algoritma değişikliğinin internet kullanıcılarından çok websitelerini etkilemesi bekleniyor, arama konusundaki başarısını daha da geliştirmek isteyen Google Amca  bu değişikliklerle büyük adımdan önce deneme aşaması geçirmek istiyor. Bu yıl mart’ın sonlarına doğru hayta geçirdiği yeni yaklaşık 50 değişiklik aşağıda sıralanmıştır.

 

Google amcanın Mart ayında gerçekleştirdiği 50 değişiklik

  1. Matematik sembolleri otomatik tamamlama.
  2. Arama sonuçlarında görüntülenen sembolleri iyileştirme.
  3. Haber sonuçlarında daha iyi gruplama.
  4. Site linklerindeki verileri yenileme.
  5. Otomatik tamamlama servisinde genel iyileştirme.
  6. Şifre değişim işlemlerinde iyileştirme.
  7. Profil sayfa sonuçlarında iyileştirme.
  8. Global haberlerin arayüzünü yenileme.
  9. Konum sorgulama sonuçlarını geliştirme.
  10. Yüksek kaliteli sitelerin algoritmik verilerini yenileme ve geliştirme.
  11. UEFA Şampiyonlar Ligi maç sonuçlarını canlı yayınlama.
  12. Tenis maç sonuçlarını arama özelliği.
  13. Bütün dillerdeki görsel aramalarında iyileştirme.
  14. Güvenli aramada algoritmik düzenleme.
  15. İçerik referanslarını kısaltma.
  16. Görsel kod tabanlarını sadeleştirme.
  17. Mobil cihazlardaki uygulama sıralamasını ve arayüzünü iyileştirme.
  18. Video sonuçlarını geliştirme.
  19. İstenmeyen eş anlamlı aramaları düzeltme.
  20. Yerel konum aramalarda iyileştirme.
  21. Aramalarda güncellik iyileştirmesi.
  22. Site kalitesine göre arama sonucu geliştirmesi.
  23. Arama sonuçlarından daha iyi yorumlama.
  24. Google News’te daha iyi yerel sonuçlar.
  25. Çakışan haberlerin sıralamasında iyileştirme.
  26. Eş anlamlı kelimeleri azaltma.
  27. Eş anlamlı kelimeleri daha iyi analiz etme.
  28. Sistem ayarlamasından bilgi alma.
  29. Daha az eş anlamlı kelime sonuçları.
  30. Coğrafik bölgeye başlı olarak sistemin güncellenmesi.
  31. İsim uyarısının geliştirilmesi.
  32. Kişiselleştirme sinyalinin geliştirilmesi.
  33. Görsel aramalarının iyileştirilmesi.
  34. Silinen içeriklerin arama sonuçlarından çıkarılması.
  35. Eski içeriklerde daha fazla hassaslık.
  36. Dil otomatik tamamlamalarında sadeleştirme.
  37. Blog ve forum sayfalarındaki tarihlerin iyileştirilmesi.
  38. Yeniden yazılan sorgulamalardaki otomatik tamamlamanın iyileştirilmesi.
  39. Mobil cihazlar için uzatılmış site linkleri.
  40. Kısa aramalarda daha fazla doğruluk oranı yakalanması.
  41. Taşınan video linklerinin aranması.
  42. +1 düğmesinin bazı ülke ve bölgelerde kullanımına başlanması.
  43. Tablet bilgisayarlarda gerçekleşen yerel aramaları geliştirme.
tarihinde yayınlandı

WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları

Kalıcı Bağlantı  Ayarları

          WordPress hazır sistemimizin kurulumunu yaptıktan sonra ayarlar sekmesinden gerekli tüm ayarları yapmak web sitenizin sağlığı açısından olumlu olacaktır.

Bugün wordpress için önemli bir etken ve önemli bir nokta olan kalıcı bağlantı ayarlarını nasıl yapacağımızı anlatacağız.

WordPress sayfamızdaki yazı başlığımıza tıkladığımız zaman ‘p=4’ gibi ya da eklediğimiz yazılara göre daha farklı parametler görebiliriz. Biz bu sistemi arama motorlarında bulunmak adına tercih etmiyoruz ve bu yüzden farklı bir sistem kullanacağız. Bunu değiştirmek için ayarlar sekmesinden bizim için gerekli olacak ‘’kalıcı bağlantılar’’ ı seçiyoruz.

Kalıcı bağlantıları seçtikten sonra sayfamıza genel ayarlar çıkacaktır. Sitelerinizin kurulumu tamamlandıktan sonra kalıcı bağlantılarınız her zaman varsayılan olarak seçilmiştir.  Biz bu ayarı karşımızdaki seçeneklere göre değiştirebiliriz.  Seçeneklerimize göre gün ve isim olarak, ay ve isim olarak, sayısal olarak ve özel yapı olarak sunabiliriz. Biz özel yapının kullanılmasının seçilmesinden yanayız.

Özel yapı alanının bulunduğu kutucuğa   %/postname%/  olarak ayarladıktan sonra artık sayfalarınızı seo açısından uyumlu hale getirmiş oluyoruz.  Artık yazılarınız parametre olarak değil direk isim olarak tarayıcı çubuğunda karşımıza çıkacaktır. İsteğe bağlı olarak Kategori ve etiket öneki kullanabilirsiniz.

Artık kalıcı bağlantı ayarlarımızla ilgili tüm ayarlarımızı yapmış olduk. Şimdi artık sitenizin anasayfasından yazdığınız yazıya tıkladığınızda tarayıcı çubuğunda, eğer öneki kullandıysanız öneki daha sonra yazınızın konu başlığı şeklinde görünecektir ve google bakımından ve seo bakımından daha yararlı olacağı kesindir.

Gün ve İsim : Bu parametreleri seçmeniz halinde uzantıya yıl ay ve gün eklenecek.
Örnek : http://www.zerkaya.com/2011/05/11/yazı ismi/

Sadece Ay ve isim : Bunu şekilde seçersek konunız önce yıl sonra ay sonra konu adı şeklinde olucaktır.

Örnek : http://www.zerkaya.com/2011/05/yazı ismi/

Sayısal(Önerilmez) : yazılarınızı yazı numarasına göre ayırır aptal google sevmez bunları.

Örnek : http://www.zerkaya.com/archive/123/
Kalıcı bağlantılarınızın genel ayarlarını kişileştirin.
Özel Yapı(Önerilir): Bu bölümde sizin isteğinize göre kalıcı bağlantı üretebilirsiniz.
Tavsiye edilen: /%category%/%postname%.html

Benim bloğumda da gördüğünüz gibi bu şekilde bir kullanım mevcut – /%category%/%postname%.html Kullanıyorum.

Ör: http://www.zerkaya.com/seo/Wordpress-Kalıcı-Bağlantı-Ayarları/   şeklindedir.

Kullanabileceğiniz diğer kısa kodlar:
%year%–  Yazının yılı gösterilir.
%monthnum% – Yazının ayı gösterilir. ör: 09
%day% – Yazının günü gösterilir. ör: 25
%hour% –Yazının saati gösterilir. ör: 14
%minute% – Yazının dakikası gösterilir. ör: 40
%second% – Konunun saniyesi gösterilir. ör: 25
%postname% – Yazının adı gösterilir.
%post_id% – Yazının özgün numarası gösterilir.
%category% – Yazının Kategorisi gösterilir.
%tag% – Yazının Etiketi gösterilir.
%author% – Yazının yazarı gösterilir.

—————————————

tarihinde yayınlandı

Site İçi Link

Site İçi Linklendirmenin Site Açısından Önemi

Site içi bağlantı (seo on page) bir web sitesi için kaçınılmaz derecede önemlidir. Bu makalede siz değerli yoldaşlarıma bir blogcu için site içi linklendirmenin önemini ana hatlarıyla fazla detaya girmeden açıklamaya çalışacağım.

site içi link

Site Başlığı Anahtar kelime yapısı (Meta Tag):

Bilindiği üzere ‘tag’ anahtar kelime anlamına gelmekte blog yazarlığında. ‘Meta Tag’ ise sitenin başlık, açıklama ve anahtar kelimelerini ifade eder. Site başlığınız  70 kelimeden fazla olmamalıdır. Bunu sitenizi eniyi şekilde tanıtabilecek cümlelerle oluşturmalısınız.

ÖNERİLERİMİZ; 

-Sayfa başlığı: max: 70 karakter (Sitenizin içeriğini ana çerçevesiyle anlatacak bir Başlık.)
-Anahtar kelime uzunluğu (Meta Keywords)max: 260 karakter (Sitenizde yayınlayacağınız kategorilerde geçmesi muhtemel anahtar kelimeler)
– Açıklama metni (Meta Description) max: 160 karakter (Buraya kategori isimlerinizi yazabilirsiniz.)
– Uzun yazılarınızda max: 7
– Normal yazılarınızda max: 5
– Kısa yazılarınızda max: 3   anahtar kelime kullanın.

Makale İçerisinde Bulunan Önemli Başlıklar;
Makalenizde yer alan önemli başlıkları h2 veya h3 kodları ile yazın. Google sayfanızda bulunan bu başlıkları önemli olarak algılar ve aramalarda sizi ön plana çıkarır..

Sayfanızdaki  Hedef Kelimeniz (etiket);
Hedef kelimenizi
<h1>örnek kelime</h1> olarak geçirin. 2 adet h1 işi bozar.

Hedef Kelime Oranı;
Rekabeti Yüksek Kelimelerde (Sağlık, Yemek Tarifi , v.s..)  %2 veya %3
Rekabeti Düşük Kelimelerde %3 veya %4 oranlarında bu kelimeleri yazınızda bulundurun.

Multimedya ile Görsellik Kazandırma;
Yazılarınızda görsellik kullanarak makalenizi çekici hale getirin bunun için resim ve video ekleyin. Resim ve videonun özgün olması yani size ait olması çok önemli…

Site İçi Bağlantılar;
Bu konuda wordpress kullanıcıları için bir eklenti mevcut (seo smart links). Eğer başka bir  sistem kullanıyorsanız bunu  manuel olarak yapmanızda yarar var. Makalenizdeki önemli kelimelerden min.1 max.3 tanesine sitenizde ilgili başka bir makaleye link veriniz.

Bazı değinmediğimiz konular;
Makalenizde önemli olduğunu düşündüğünüz kelimeleri kalın italik yada altı çizili şekilde belirtin. Yazınıza eklediğiniz resimleri mutlaka alt etiketi ekleyin. Bu etiket sayesinde google’de yapılan resim aramalarında resminiz de yer alır.

(Eksik yada yanlış bilgileri iletebilirsiniz…)

Saygılarımla…

tarihinde yayınlandı 2 Yorum

Google Tarafından Sevilmek

Google’nin bizi fark etmesi için ne yapmalıyız?

          Bütün webmastreların hayali ve dileğidir google tarafından çokca fark edilmek. Acaba google bizi nasıl fark eder? Arama sonuçlarında bizim makalemizin olmaması yada çok arkalarda kalmasının nedenleri. Bu makalemizde işte bunları ele alacaz.

sitemap

Site indexleme aşamasında google pek çok kriteri göz önünde bulundurur. Google amca web sayfası indexleme işini halk arasında ‘bot’ olarak tanınan, Google örümcekleri sayesinde, algoritmalarla yapar. Bu örümcekler web sitenizi birkaç değişik yolla bulabilir.
Bunlar;
1- Diğer sitelere vermiş olduğunuz linkler yoluyla.
2- Siteniz google dizinine eklemeniz yoluyla.
3- Sitemapları google’a bildirmeniz yoluyla.
4- Güncel makale yayınlayarak özgünlüğünüzü belli etmeniz yoluyla vs. vs.
Ve bunlar sizin google babanın yanındaki değerini ifade eder.

Başka websitelerine link vermek;

Bu işlemi yapmak yada yaptırmak çok basit ama sıradan basit sitelere link vermek işimize pek yaramaz; Popüler bir siteye link verirseniz Google o siteyi böcekleriyle tararken sizin linki fark edip sitenizide tarar dolaysıyla sizi fark etmiş olur.

Sitenizi Google Dizinine Ekleme;

Bu adresten websitenizi Google Dizinine tanıtabilirsiniz.

Google’a Sitemapları tanıtma;

Siteniz wordpress alt yapısına sahipse şu eklentiyi indirip sitemapınızı oluşturabilirsiniz. (Kurulum standart Eklenti kurulumu biçimindedir. Ayarlarını panelden basit şekilde yapabilirsiniz.)
Lakin başka bi sistemle çalışıyorsanız  Sitemap nasıl yapılır hakkında google’dan yardım isteyebilirsiniz.
Son olarak google amcanın eşsiz hizmeti olan ‘webmaster tools’ yardımıyla Sitemap bilgilerinizi google’a bildirebilirsiniz.
Güncel ve sadece size ait olan yani özgün olan bir sitenin google tarafından çok çabuk fark edildiğini kesinlikle unutmayalım.
Google, sitenizi incelerken özgün olması, yararlı olması, tasarım açısından iyi olması, göze hitap etmesi gibi pek çok kriteri göz önünde bulundurur.

Ve son olarak popülitesi yüksek anahtar kelimelerle yükselmek istiyorsanız mutlaka seo hakkında bir çok makale okuyun ve püf noktalarını iyi öğrenin.

Sormak istediğiniz bişey varsa yada bir eksiklik  veya eklemek istediğiniz bişey varsa yorum yoluyla iletebilirsiniz.

Saygılarımla…