tarihinde yayınlandı 2 Yorum

WordPress Kişisel Blog Teması-Bir Hayal Alemi

Bir Hayal Alemi

              WordPress hemen hemen artık bütün internet kullanıcılarının  kullandığı bir hazır sistem olduğundan dolayı bizlere ve sizlere geniş kaynaklar ve bilgiler sunuyor.İşte bu nedenle WordPress  dünyada en çok tercih edilen ve en çok sevilen bir bilgi kaynağı olma özelliğini kazanmaya başladı.

        Kullanıcıların desteğiyle birlikte de birçok ücretli/ücretsiz eklentiler ve temalar gün yüzüne çıkmaya başladı. Gördüğümüz kadarıyla wordpress sistemini kullananlar tema bakımından en fazla kişisel blog temalarını tercih ediyorlar. Biz de sizin için, en çok kullanılan WordPress temalarından Bir Hayal Alemi  temasını ele alacağız. Temanın kurucusu Niphell olup sizlere 2 sütunlu ve görsel olarak şık bir tema hazırlamış.

       Tema mor renk sevenler için sade ve göz yormayan özelliği ile ziyaretçilerin online olma süresini artırıcı bir etki bıraktığı kesindir. Tatlı ve hoş sidebar özelliği ile bir çok özelliği barındırıyor. Küçük resim eklemek özel alanı kullanmanız gerekir ve özel alan resim yolunu belirtmeniz gerekebilir. Kullanışlılık bakımından WordPress kullanmaya yeni başlayanlar için biraz sıkıntı yaratabilir.

        Temanın diğer bir kötü yanı ise manşet alanına en az 5 yazı girilmeden aktif olmamasıdır fakat web sitesini sürekli güncel içerikler ekleyen kullanıcılar için bunun pek önemi de yoktur. Header alanından kullanıcıyı kaydı yapılabiliyor olması kullanıcılara ekstra bir kolaylık sağladığı söylenebilir. Sidebar tasarımı sayesinde, tek bir bileşen yardımıyla kategorilere, yorumlara ve popüler yazılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Birbirinden güzel özellikleriyle bu temayı kullanmak için belirttiğimiz linkten temaya ulaşabilirsiniz.

        

tarihinde yayınlandı 6 Yorum

wordpress teması nasıl yapılır 2.Ders


WordPress’te Nasıl Tema Yapılır? (2)

WordPress için nasıl eklenti yazılır makalemin ikincisi olan bu yazımda artık temayı tamamlıyoruz 🙂 Tabi bu yazıyı okumadan önce nasıl eklenti yazılır 1 makalesini okumanızı şiddetle öneririm. Hadi artık işe başlayalım.

 

Bir temanın dosyaları temel olarak şunlardır :

index.php :Sitemizin ana dosyasıdır. Bu olmadan tema olmaz 🙂 Kısacası anasayfadır.
header.php : Sitenin üst kısmıdır.
footer.php : Sitenin alt kısmıdır.
sidebar.php : Sitenin sütununun bulunduğu dosyadır.
comments.php : Herhangi bir yazıdan sonra görünün yorumların çağırıldığı dosyadır.
screenshot.png : Sitenin önizleme dosyasıdır.
style.css : Stil dosyasıdır. Tasarım işinizin merkezidir.

single.php : Bir yazının tam halinin görünmesi için çağırılan dosyadır.
page.php : Bir sayfa açıldığında kullanılan dosyadır.
archive.php : Arşivdeki yazılara bakmak için kullanılan dosyadır.
search.php : Arama yapıldığı zaman görünen sayfadır.
404.php : Bulunmayan bir sayfa sonucunda ekrana gelen dosyadır.

Yukarıda style.css dosyasından sonra boşluk bıraktığımı farketmişsinizdir. Bunun sebebi sizin için gereken minimum dosyaları göstermektir ve üsttekilerdir. Nitekim wordpress ile birlikte gelen classic temasında sadece üst tarafta belirttiğim dosyaları görürsünüz(page.php, single.php falan yoktur).

Buraya dikkat edin. İşin en önemli noktalarından birisi. WordPress’te örneğin bir sayfayı(page) açmak istediniz diyelim. WordPress ilk önce page.php dosyasını arar. Eğer bulamazsa index.php dosyasını çağırır. Ekrana sonucu index.php dosyası gösterir. Böylece hem az dosya kullanırsınız, hem de bütün sayfalarınız, arama sonuçlarınız, arşiv yazılarınız (yani yukarıda single.php’den 404.php dosyasına kadar yazmış olduğum dosyalar) index.php dosyasından gösterileceği için tek tip olur. Yani site tam bir bütünlük arzeder.

Eğer bütün site aynı şekilde görünsün diyorsanız sadece üstteki dosyaları kullanın. Gereğinden fazla dosya kullanmanıza gerek yok. Ama eğer diyorsanız ki hayır, hepsi (arama sonuçları, sayfalar, gönderiler vb.) farklı görünsün diyorsanız, bütün dosyaları kullanın. Benim hazılardığım yakuter tema 1.0 da minimum seviyede dosya kullandım. Arzu ederseniz onu inceleyebilirsiniz.

Şimdiiii işin en önemli ikinci kısmını söylüyorum. Bir temayı baştan yaratmak için boşuna kasmayın. Çünkü yazacağınız kodlar bütün temalarda hemen hemen aynıdır. Ayrıca internetteki bir çok tema yapımcısı da kendileri bu yöntemi kullandıklarını söylüyorlar. Sizin yapmanız gereken hazır bir temanın css dosyasıyla ve grafikleriyle oynamaktır. header‘da yani sitenizin üst kısmında görünecek resimden tutun da sidebar‘daki yani sitenizdeki sütunun görünümüne kadar her şeyi böylelikle değiştirebilirsiniz. Aklınıza hemen “olur mu öyle şey hiç!” gibi sorular gelebilir. Mantık şu: veritabanından kayıtlar hep aynı kodlarla alınır sadece görüntülenme de fark eder.

Evet gördüğünüz gibi hiç fark yok. Ama iki temada da ekran çıktısı tamamen farklıdır. Çünkü önemli olan style.css dosyasında header seçicisini nasıl ayarladığınıza bağlıdır.

Css dosyasında nasıl değişiklik yapacağınızı WordPress’te Nasıl Tema Yapılır? (1) adlı makalem de yazmıştım. Eğer Css’i tam anlamıyla öğrenmek istiyorum diyorsanız ki en fazla yarım saat sürer, Mutasyon.net css dersleri’ni inceleyiniz.

Diyelim ki bütün yazıların, arama sonuçlarının vb. index.php’de görünmesini istiyorsunuz. Ama mesela arama sonucu gösterdiğinde normal bir yazı gibi görünsün fakat başında büyük harflarler Arama Sonuçları yazsın. WordPress bunun için size kullanımı çok basit bir kaç fonksiyon sağlıyor( bkz. is_home(),is_page(),is_category()… )

Umarım bu bilgiler kendi temanızı hazırlamak için yeterli olur. İlk denemeniz için wordpress’in classic temasını alıp düzenlemeye başlayabilirsiniz. Eğer ki anlayamadığınız veya benim yazmayı unuttuğum bir şey varsa söyleyin, yazıma ekleyeyim 😉