1. WordPress Yedek Alma ve Analiz
WordPress ile yapacağınız tüm sistem değişikliklerinden önce ( WordPress Eklentileri kurma, tema kurma veya kod oluşturma vb.) mutlaka sitenin tam yedeğini alın. Özellikle veri tabanı yedeğini unutmayın. Olur da kendiniz yedek almayı bilmiyorsanız bu durumu hosting şirketinize danışarak haledebilirsiniz.
Sistemi yedekleme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra diğer işlemlere geçmeden önce, yapacağınız işlemler sonucu sitenizin performansının ne kadar arttığını görmek için şimdiki durumun açılış hızını, sorgu sayısını ve sayfanın büyüklüğünü ölçerek, çalışma sonrası aradaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz.
Bu tür analizlerin nasıl yapıldığı hakkında google’dan bilgi alabilirsiniz.
2. WordPress Sistemini Oyalayan Gereksiz işlemlerden Kurtulmak
2.1 Aktif bir şekilde kullanmadığımız Eklenti ve Araçlar
WordPress sisteminde kullanmadığımız birçok eklenti kalıntıları mevcuttur veritabanı üzerinde, mesela veri tabanı yükleme eklentisi olan Database Backup ve güvenlik taraması için çok nadir kullandığımız Security Scan gibi eklentiler ile Etiketleri Kategorilere çevirmeye yarayan Tag to Category Converter benzeri araçları kaldırın çünkü bir kere kullandıktan sonra pek işimize yaramazlar ve veritabanımızda gereksiz sorgulamalara yol açarlar. Bu da doğal olarak sitenin açılış hızını ve ona bağlı olarak açılış süresini olumsuz etkiler.
2.2 Analiz Araçları
Bütün web sitesi editörleri gibi bizlerde sitemizin ziyaretçi akışını ayrıntılı bir şekilde görebilmek için bazı analizlere başvururuz. Bu analiz hizmetlerinin en başında, herkes tarafından bilinen Google Analytics gelir. Bu işi abartan bazı webmaster arkadaşlar birden çok analiz uygulaması barındırır. İstatistik uygulamaları kendileri ile beraber bir sürü script ve css dosyası çalıştırırlar, buda gereksiz yoğunluğa sebep olup sitenin gereksiz yere yavaşlamasına ve performans kaybetmesine neden olur. Sitenizde biden fazla istatistik uygulaması kurmanıza gerek görülmemekle beraber Google Analytics veya Yandex Metrica uygulamaları bunlar için yeterli ve detaylı analizi sağlayabilirler.
Bu makalemde sizlere WordPress Yedek Alma ve İstatistik Uygulamaları ile ilgili bilgi vermeye çalıştım. Bu makale WordPress Hızlandırma makale serisinin birincisidir. WordPress’i hızlandırmak ve performansını artırmakla ilgili diğer başlıkları görmek ve içerik hakkında bilgi almak için lütfen WordPress Hızlandırma makalesini ziyaret ediniz…
Bence de wordpress analizi çok önemli bir konu. Tabi analiz öncesi yedek almak bir başka önemli konu olarak karşımıza çıkıyor.
Teşekkürler Zerkaya.com 🙂