tarihinde yayınlandı

Tifo ve Paratifo

tifoGünümüzde çok sık rastlanmasada bir dönemlerin ölümcül salgınlarından olan tifo ve paratifo geçmişte çok fazla can almıştır. Bugünlerde şehir merkezlerinden uzak yerlerde (köy, kasaba vb.) daha sık görülen bu iki rahatsızlık, önlemi alınmadığı takdirde ölümcül sonuçlara yer açabiliyor.

Birbirine çok yakın olan bu iki hastalık kirli sular ve pis yiyeceklerle geçer. İçme sularına lâğım sızması tifo ve paratifo salgınlarının başlıca sebebidir. Tifo genellikle paratifoya göre daha tehlikelidir ve daha ağır geçer. Her ikisinde de ateş, dalgınlık, başağrıları, sayıklama, kabızlık veya ishal, karın ağrıları, vücutta pembe lekeler görülür. Tifo ve Paratifo mikropları kan yoluyla bütün vücuda yayılır ve yer yer apseler yapar. Safra kesesi de sık olarak hastalanır

Bazı kimseler bağırsaklarında tifo mikrobu taşıdıkları halde hasta olmazlar. Bunlarla: ”taşıyıcı” anlamında ” portör ” denir. Amerika’da ” Tifo Mari ” adında bir kadın portör yaydığı mikroplarla bir çok kimsenin ölümüne sebep olmuştur.

Tifo Tedavisi :

Tifo tedavisinde etkili olan yalnız iki ilaç vardır: Onlarda Ktoramfenikol ve Ampisilindir. Bunlar doktorun yapacağı plâna göre yeteri miktarda ve yeterli süre kullanılmalıdır. Tifolu hastaya hafif, sulu ve kolay hazmedilir yiyecekler verilmelidir. Çünkü bağırsak delinmesi tehlikesi vardır. Tifo son derece bulaşıcıdır. Hastanın lâzımlığı kireç kaymağı ile dezenfekte edilir; giydiği çamaşırlar iyice kaynatılır ve ütülenir.

Tifo ve paratifoya karşı aşı ile korunmak mümkündür. Aşı olanlar tifoya tutulsa bile hastalık hafif geçer, ölüm tehlikesi önlenir. Tifo aşısı deri altına yapılır ve birer hafta ara ile iki defa tekrarlanır.